Laden Evenementen
Evenementenreeks Evenementenreeks: Lezing Frisse Wind – Vrije Academie

Lezing Frisse wind. Impressionisme van het noorden

Kom naar de lezing Frisse Wind  van de Vrije Academie in het Brinkhuis op 17 april of 1 mei – € 19 pp. Deze lezing is nav de tentoonstelling Frisse Wind. Impressionisme van het noorden die te zien is van 17 januari t/m 5 mei in Singer Laren.

 

Licht & lucht in Deense, Duitse en Nederlandse kunst

Denk je bij het impressionisme direct aan Franse kunst? Na een bezoek aan Singer Laren en het bijwonen van de inspirerende tentoonstelling Frisse Wind zal dat idee veranderen! Dit voorjaar staan impressionistische schilderijen uit Duitsland, Denemarken en Nederland centraal. Ontdek hoe de invloed van Franse impressionisten terug te zien is in werken van Max Liebermann, Peder Severin Krøyer en Jozef Isreäls.

Kunstenaarsdorpen

Kunstenaarsdorpen zijn ontstaan in de late 19e eeuw, een tijd van industrialisatie, die kunstenaars de vrijheid gaf om te reizen. Laren en het Duitse Worpswede, maar ook de kustplaats Skagen in Denemarken, waren populaire trekpleisters. Skagen trok kunstenaars aan vanwege het unieke licht en de uitgestrekte stranden. Hier ontstond een bruisende artistieke gemeenschap met schilders als Michael Ancher en Peder Severin Krøyer. Die laatste verbeeldde Skagen als een levendige badplaats.

Licht en lucht

In Nederland gebruikten de buitenschilders van de Haagse School het woord ‘impressionistisch’ om natuurgetrouwe landschappen te beschrijven die een bepaalde sfeer, indruk of stemming opriepen. J.H. Weissenbruch, een van hen, benadrukte dat zijn kunst draaide om ‘Licht en lucht: dat is de kunst! Ik kan in m’n schilderijen, vooral in de luchten, nooit genoeg licht brengen’. De Nederlandse, Duitse en Deense vormen van impressionisme hebben elk hun eigen karakter. Het frisse groen, het subtiele licht en de steeds veranderende wolkenluchten brengen een unieke sfeer tot leven.

Kom genieten van deze frisse wind in de museumzalen van Singer Laren. De lezing is dé ideale voorbereiding voor je bezoek!

  • Deze lezing vindt plaats in het Brinkhuis, op loopafstand van het museum.
  • De tentoonstelling Frisse Wind. Impressionisme van het noorden is te zien van 17 januari t/m 5 mei in Singer Laren.

Share This Story, Choose Your Platform!