Expositie Oud Roze Brinkhuis Laren

OUD ROZE in Laren, Blaricum en Eemnes

Vanaf 11 oktober 2024, Coming Out day, strijkt de tentoonstelling Oud Roze neer in de BEL. Gedurende 3 weken kunt u 29 kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen bewonderen. De portretten zijn verdeeld over de Blaercom, het Huis van Eemnes en het Brinkhuis. Te zien tot 1 november 2024.

De levenservaringen van deze ouderen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die ouderen en de jongere generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Nederland heeft een sterke traditie waar het gaat om vrijheid van meningsuiting en solidariteit. Deze vrijheid is voor sommige groepen echter van relatief recente datum. Zo is de het huwelijk voor mensen van het gelijke geslacht, waarmee Nederland wereldwijd voorop liep, pas sinds 2001 legaal. Tot ver in de tweede helft van de vorige eeuw waren homoseksuelen outcasts.

LHBTIQA anno 2024

Anno 2024 hebben lhbtiqa+ mensen dankzij degenen die vochten voor hun acceptatie en gelijke rechten, een vrijheid die haast vanzelfsprekend lijkt. Die vrijheid is echter kwetsbaar – wat nu beter gaat, blijft niet vanzelf in stand. De huidige generatie staat voor nieuwe opgaven en zelfs de acceptatie van homo’s en lesbiennes is nog steeds niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend. Zo doet de wrange situatie zich voor dat homoseksuele ouderen vaak weer terug in de kast moeten zodra ze in een verzorgingshuis terecht komen.

Ernst Coppejans

Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans staat met OUDROZE stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige lhbtiqa+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.

Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende – maar ook vooral prachtige en intieme verhalen van deze roze ouderen met Nederlandse en migratieachtergronden.

In samenwerking met stichting Open mind zijn deze verhalen gebundeld en vormgegeven in een magazine, een reizende multimediale tentoonstelling (binnen en buiten), podcast en een Oudroze programma waarin ontmoetingen tussen roze ouderen en de jongere generaties centraal staan.