Whisky proeven met Raymond Blaas (Gall & Gall Laren)

Raymond Blaas, gepassioneerd Wijn en Whiskyliefhebber, gaf op 10 en 12 juni een whiskyproeverij in het Brinkhuis. Raymond nam het gemêleerde gezelschap mee op een whisky reis rond de wereld, van Schotland  en Ierland, via Amerika en Japan naar Nederland. Tussendoor werd er, aan de hand van zijn verhaal, geroken en geproefd (een zogenaamde nosing and tasting).

Hoe zag deze proeverij eruit?

Allereerst ging Raymond in op de geschiedenis van het distilleren en hoe deze techniek uiteindelijk toegepast werd voor whisky. Vervolgens werd er een Ierse en Schotse Single Malt geproefd, uiteraard kreeg iedereen uitleg waarom deze malts zo verschillend smaken.

Na stil te hebben gestaan bij de belangrijkste smaakmakers van Whisky, werd het gezelschap meegenomen op de Mayflower naar Amerika. Hoe komt het dat de Amerikaans whisky’s zo anders smaken? Om dit aan den lijve te ondervinden werd er een Rye en een Bourbon geproefd.

Als laatste kwam het volledige distilleerproces aan de orde, van graankorreltje tot whisky. Waarom heeft het zo lang geduurd voor de Japanners om dit te leren? Ten slotte werd er een Japanse Malt geproefd en eindigde de groep in Nederland met een Millstone Malt Whisky.

Bent u ook nieuwsgierig geworden? Raymond doet de proeverij opnieuw in het najaar,  donderdagavond 6 en 13 november kunt u deze live bijwonen. De kosten voor de nosing and tasting bedragen 30 euro per persoon. Opgeven kan door contact op te nemen met Raymond Blaas op telefoonnummer 06 – 25518080 of per email raymondblaas@gmail.com

Gall & Gall Whisky proeverij in Brinkhuis Laren