Laden Evenementen
Evenementenreeks Evenementenreeks: Expositie Jan-Willem van Oldeneel Brinkhuis Laren

Expositie Jan-Willem van Oldeneel Brinkhuis Laren

Bezoek de (gratis) expositie van Jan-Willem van Oldeneel van 8 maart tot en met 28 april 2024 in de Foyer van het Brinkhuis in Laren. Kunstenaar Jan-Willem van Oldeneel is beeldhouwer een woont en werkt in Laren. Je vindt zijn atelier op de P.C. van den Brinkweg 10 in Laren.

Ook tijdens de Atelierroute Laren (20-21 april) kunt u zijn werken in het Brinkhuis bewonderen. Het Brinkhuis is het hele weekend geopend.

Hij maakt geboetseerde portretten van mensen en dieren gegoten in brons. Deze zijn als plaquette, kop, borstbeeld, hele figuur of groep te bewonderen.

Jan-Willem van Oldeneel is opgeleid als industrieel ontwerper en bedrijfskundige. Hij werkt ook in opdracht en maakt beelden en voorwerpen voor speciale gelegenheden.

Deze vervaardigd hij uit (gegoten) aluminium, brons of zilver, geblazen of vlak glas, bewerkt natuursteen, of een combinatie daarvan.

Ervaring met het glasblazen heeft hij opgedaan bij de Glasfabriek Leerdam. Zijn glas wordt geblazen bij Van Tetterode Glasobjecten.

In opdracht maakt hij:

  • portretten van kinderen en volwassenen in brons in de vorm van plaquette, kop, borstbeeld, hele figuur of groep;
  • beelden voor speciale gelegenheden zoals afstuderen, bruiloft, opening of afscheid;
  • objecten voor religieus gebruik zoals doopvont of altaar;
  • beelden met dieren als onderwerp;
  • penningen;
  • haardplaten in gietijzer;
  • graf- en herdenkingsmonumenten.

Als vrij werk:

  • hakt hij in steen of hout;
  • maakt hij sier- en gebruiksvoorwerpen in (gegoten) aluminium, brons of zilver;
  • laat hij naar eigen ontwerp voorwerpen in glas blazen.

Meer informatie op de website van Jan-Willem van Oldeneel

Over kunstenaar Jan-Willem Oldeneel – Beeldhouwer en glaskunstenaar

Hij isgeboren in Nijmegen. Opgegroeid in Vught en later in Den Haag. Woont nu in Laren en heeft daar ook zijn eigen atelier. Ging naar de Technische Universiteit in Delft en is opgeleid als industrieel ontwerper en bedrijfskundige. Na zijn studie aan de TU wordt Jan-Willem product manager bij de Glasfabriek in Leerdam, en doet daar zijn ervaring op bij het glasblazen.

Een mooie toekomst is er voor hem weg gelegd als industrieel ontwerper en vele mooie functies volgen in het bedrijfsleven, maar “een ontwerper voert alleen uit wat een ander verzint” Jan-Willem wil het idee voor een kunstwerk niet alleen maar kunnen uitvoeren, maar het ook zelf bedenken!

Full time kunstenaar

En op zijn 45e besluit hij om fulltime als professioneel kunstenaar aan de slag te gaan. Heeft dan wel al 5 jaar ervaring als beeldhouwer er op zitten. Een fulltime leven als kunstenaar is vaak geen vetpot, opdrachten stromen niet vanzelf binnen. Maar met de ervaring uit zijn werkzame leven kan hij wel gericht aan acquisitie doen; “ik heb altijd visitekaartjes bij me en veel gaat via-via en op deze wijze krijg ik veel van mijn opdrachten binnen”.

Materialen

Voor zijn vrije werk vindt hij zijn inspiratie veelal in de natuur. Het materiaal is voor Jan-Willem geen begrenzing; hij maakt beelden van allerlei soorten materialen. Naast brons en glas, maakt Jan-Willem ook beelden in hout, albast en Springstone (zwarte steen uit Zimbabwe). Daarnaast ook portretten (als plaquette, kop- of borstbeeld) en tuinbeelden. Nationaal en internationaal vindt men de weg naar zijn atelier in Laren. Veel monumentale opdrachten vanuit het buitenland; o.a. Mali, maar ook een penning voor de NYSTE Euronext.
Zijn eigen glaskunst worden geblazen bij Van Tetterode Glasobjecten in Amsterdam en de Glasblazerij in Leerdam. Jan-Willem noemt zijn glaskunst ‘Modern glas’. maakt prachtige vazen in schitterende kleuren, maar ook glazen torso’s, met geschreven dichtregels er in verwerkt.

Naast fantastische glaskunst, maakt Jan-Willem ook beelden en voorwerpen in opdracht voor speciale gelegenheden, zoals afstuderen, bruiloft, jubileum, een opening of een afscheid (denk hierbij ook aan grafmonumenten). Maar ook penningen en voorwerpen voor kerkelijk gebruik in brons of zilver.

Kortom: een heel veelzijdig kunstenaar !

Impressie

 

 

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!