St Jansprocessie Laren weer mogelijk na 2 jaar pandemie

Op 26 juni kon na 2 jaar de St Jansprocessie in Laren weer plaatsvinden. De St Jansprocessie vindt jaarlijks plaats op de zondag voor of na 24 juni. Ook het Brinkhuis had weer een rol met het verzorgen van koffie en broodjes voorafgaand aan de hoogmis voor broedermeesters, koorleden, voorbidders, misdienaars, ridders en broederheren

De verering van St. Jan (Heilige Jan (Johannes) de Doper) in Laren is ontstaan in de late middeleeuwen. Gedurende de 17e en 18e eeuw is deze regionale cultus op een beperkt niveau blijven bestaan. Sinds het laatste kwart van de 19e eeuw werd de focus voornamelijk op de in het begin van die eeuw ontstane processie gericht en raakte de St. Jansbedevaart daaraan ondergeschikt. Na circa 1965 is de processie, onder invloed van een krachtenveld waarin media, folklorisering en nostalgie een rol spelen, weer herleefd, voor een groot deel als toeristische attractie: een relict van het rijke roomse leven in het ‘protestantse’ Nederland boven de grote rivieren. De processie is daarmee ook een belangrijk element geworden voor de identiteit en het zelfbewustzijn van de Laarder gemeenschap. Het gebeuren wordt nog maar beperkt ervaren als bedevaart.

Na 1886 beleefde de processie een grote bloei, er kwamen meer versieringen. In 1898 kwam koningin Emma op bezoek. Via openbaar vervoer (Gooische Stoomtram) kwamen er jaarlijks meer kijkers en bleven de erepoorten langer staan voor bezichtiging. Daarmee kwam de viering definitief in een toeristisch circuit terecht.